Документи за шофьорска книжка

Какви документи са Ви нужни за издаване на шофьоркса книжка? Къде се подават и кога може да получите шофьорската си книжка? 

ОТ КРИСТИАНА БЕЛЕЦОВА

Юни 19, 2022

документи_за_шофьорска_книжка.jpeg

                      офьорската книжка е най-важният документ, който трябва да е във Вас                                 всеки път, когато сядате зад волана. Тази статия има за цел да Ви запознае с                   процеса на първоначално издаване на шофьорска книжка. Къде се издава? Какви докумти за Ви необходими през 2022 година? За колко време се изкарва? Има ли експресна поръчка? Каква е таксата? Каква е валидонстта на шофьорската книжка? Каква е валидността на медицинското за шофьорска книжка? Отговорите на тези и други въпроси ще намерите в следващите редове.

Ш

Срок за подаване на документи за шофьорска книжка?

Поздравления за успешно положеният изпит по кормуване! След него Вие имате срок от ... да подадете документи за издаване на шофьорката си книжка. 

НАЙ-ЧЕТЕНИ

онлайн_листовки.jpeg

Листовки: Q&A

ОТ ВАЛЕРИ ИВАНОВ

Къде се издава шофьорска книжка?

Долу изброените документи трябва да се подадат в: Звена Пътна полиция при Столичната дирекция на вътрешните работи; Областните дирекции на МВР; Районно управление на МВР (в определени случаи).

Документи за шофьорска книжка

След като вече знаете къде трябва да отидете, с Вас трябва да носите следните 4 задължителни документа:

 

Медицинско свидетелство

медицинско_за_шофьорска_книжка.jpeg

Медицинското сидетелство служи за доказване на физическата Ви годност и затова се изисква при подаване на документите, ​но 'Как да си изкарам медицинско за шофьорска книжка?' - много често курсисти ни задават този въпрос. То се изадава от общопрактикуващия Ви лекар. Ако Вашият общопрактикуващ лекар е в друг град и нямате възможност да отидете при него, може да потърсите тази услуга в друго медицинско заведения. Ако се намирате в град София - Клиники Торакс, Вита, Sigmamed и др. издават медицински свидетелства за шофьорска книжка и може да се възползвате от тяхната услуга.  Валидността му е 6 месеца (чл.9, т.3), независимо в кой град е издадено. А цената му е различна и зависи от общопрактикуващия Ви лекар или медицинското заведение, което сте избрали. През 2022, цената варира между 10 и 45 лева.

БЧК

 
bchk.png

Българският червен кръст (БЧК) са изготвили специален курс по първа долекарска помощ при пътно-транспортни произшествия, който всеки шофьор е длъжен да премине успешно преди да подаде своите документи за шофьорска книжка. Записването на час се случва онлайн или по телефон на номер 02 81 64 700. Центрове за обучение има във впочти всички области в страната. Свободните места за курсовете в град София свършват бързо и имено заради това записването става сравнително трудно. Възможно е записването на курс и преминаването му да се случи още докато кормувате. Времетраенето му е 8 часа, а таксата, която е нужно да заплатите е 60лв.

 

Оригинал и копие на Диплома

diploma.jpg
първи-гимназиален-етап.jpeg

Следващият документ, който Ви е нужен за изадването на шофьорска книжка е диплома. По точно оригинал и копие от нея. Дипломата трябва да е за завършено най-малко основно образование преди септември 2017 година или първи гимназиален етап (10 клас) след септември 2017 година

 

Лична карта / Паспорт

Bulgarian_identity_card.png
Bulgarian_Passport.jpeg

Един от двата документа за самоличност Ви е нужен, за да може успешно да подадете Вашите документи за шофьорска книжка в Пътна полиция или Областната дирекция на МВР.

ВЪПРОСИ

Ако имате какъвто и да въпрос, напишете го тук

ИЗПРАТИ