Как да сменим спукана гума?

Нужно Ви е:

смяна на спукана гума

  • Резервна гума

  • Крик

  • Ключ за болтовете на джантата (Гаечен ключ)


 


- Не набивайте спирачки изведнъж и не завивайте. - Плавно намалете скоростта и потърсете равен и твърд терен.

Ако той е тревист или разкалян, има опасност от приплъзване на крика. А ако е неравен, има опасност от тръгване на вашето МПС по наклона.


 


сигнализиране при спукана гума

- Обезопасете колата: Включете на скорост и дръпнете ръчната, това ще предотврати евентуално потегляне на колата. Изключете я! - Застопорете колата: Хубава е да служите голям камък или друго трупче пред или зад една от гумите, която няма да повдигате. Така ще повишите стабилността на МПС-то и отново ще предотвратите приплъзване. Ако ще сменяте предна гума - сложете отзад. Ако ли ще сменяте задна гума - го сложете отпред. - Сигнализирайте: Пуснете авариен сигнал, ако се намирате на платното за движение - поставете авариен триъгълник. Ако навън е тъмно - сложете предпазна светлоотразителна жилетка.
 гайки на джантите

- Къде са гайките на джантите: Гайките или болтовете на джантите се намират точно по средата на самата джанта или в центъра на джантата. Те са нещото, което държат гумата закрепена. Първо трябва да ги разхлабим с помощта на гаечен ключ. - Разхлабване на гайките на джантите: С помощта на гаечния ключ, завъртете гайките в посока обратна на часовниковата стрелка, докато не поддадат на натягането. Не се притеснявайте, ако се наложи да използвате сила. Ако е необходимо, използвайте крака си или се отпуснете с цялата си тежест. Разхлабете гайките около ¼ до ½ оборот, но не ги сваляйте още. Оставете ги, докато дойде време да свалите гумата/колелото на автомобила.


Гаечни ключове поставяне на крик

- Поставяне на крика: Обикновено мястото, подходящото за крик, е плоска част под рамката на автомобила до гумата. Много автомобилни рамки отдолу са с пластмасова отливка със зачистена до метал повърхнина, която е предназначена специално за крик. За безопасно вдигане и предотвратяване на повреди по автомобила, следвайте инструкциите за поставяне на крик, описани в справочника на потребителя на вашето превозно средство. - Повдигане на МПС с крика: Захванете крика стабилно и започнете да повдигате колата с помощта му докато спуканата гума не е на около 6см от земята. Премахнете вече разхлабените гайки (може и с ръка)и ги поставете на сигурно място. Свалете гумата. След като сте свалили спуканата гума, за допълнителна безопасност може да я поставите под прага на МПС близо до крика в случай, че той "изтърве".


Крик
 


поставяне на гума

- Поставяне на резервната гума: Изравнете болтовете и дупките и поставете резервната гума. Натиснете внимателно, докато болтовете се покажат през джантата. Вземе отново гаечния ключ и започнете да въртите, този път по посока на часовниковата стрелка. Уверете се, че гайките на джантата са затегнати,

спукана гума

но не използвайте прекалено голямо усилие. Прекаленото усилие може да избута автомобила от крика. - Спускане на колата с помощта на крика: Започнете да спускате колата с крика, докато тя не застане изцяло на 4-те гуми. - Проверка: Премахнете крика и се уверете се, че гумата е сложена здраво като още веднъж затегнете гайките. Съберете всички инструменти, които сте използвали, плюс спуканата гума и ги приберете в багажника. Почистете добре ръцете си, за да избегнете замърсяване на вашия автомобил.
Бъдете особено внимателни при шофиране с монтирана резервна гума и ремонтирайте спуканата възможно най-бързо.6 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички